dinsdag 25 mei 2010, 22:57 | Elja Trum | 7495x gelezen

Een helmpje voor een plat achterhoofd

Tegenwoordig wordt geadviseerd om baby's op hun rug te laten slapen. Dit zou moeten voorkomen dat ze zichzelf verstikken tijdens hun slaap. Nu heeft dat op de rug liggen wel een nadeel; de baby kan er een plat achterhoofd van krijgen. Daar is wel iets aan te doen, er zijn zogenaamde redressiehelmpjes voor beschikbaar.

En op de vijf baby's heeft hier ongeveer last van. De fysiotherapeut had het idee dat het achterhoofd van Mika ook een beetje te plat was. Vorige week maandag heeft ze zijn hoofd daarom even opgemeten. Volgens haar metingen is het inderdaad te plat en zou hij een helmpje kunnen gebruiken om het te corrigeren. Aan de zijkanten was alles wel goed.

Vorige week moesten we ook met Mika op controle komen in het ziekenhuis, dus konden we dit ook gelijk even met de arts bespreken. Die was echter niet zo voor deze cosmetische correctie. Wij dachten dat het platte achterhoofd wellicht ook een beperking voor de ontwikkeling van de hersenen met zich mee kon brengen, maar dit blijkt gelukkig niet het geval.

Op advies van de fysiotherapeut legden we Mika al een tijdje wisselend van de ene op zijn andere zij. Hij heeft hiervoor een kussentje die hem aan beide kanten stevig ondersteund. Omdat Mika de afgelopen weken behoorlijk verkouden is geweest en aan het snotteren was hebben we hem 's nachts ook op zijn zij gelegd. Dan ademde hij een stuk rustiger. We hebben het idee dat dit wel helpt om een minder plat achterhoofd te krijgen.

Of we wel of geen redressiehelm willen is onze keuze als ouder. Zo'n helmpje zou Mika 23 uur per dag op moeten hebben en kan hem ook een vertraging in zijn motorische ontwikkeling geven. Mika's schedel is nog niet gesloten en kan ook nog goed bijtrekken. Eerlijk gezegt denk ik niet dat mensen later naar Mika zullen kijken en daarbij zijn mogelijk wat platte achterhoofd zullen zien. Ik denk dat het syndroom van Down meer aandacht zal trekken..

We hebben dus besloten geen helmpje te gaan gebruiken, maar laten hem voorlopig wel op zijn zij slapen. Dat bevalt prima en helpt volgens mij al aardig om zijn achterhoofd wat minder plat te laten worden.

Kussentjes om Mika op zijn zij te laten slapen


Owh, overigens was de arts in het ziekenhuis erg tevreden over Mika's ontwikkeling. Hij doet het gewoon goed en de arts kon niks bijzonders ontdekken. Wel zo prettig natuurlijk! Mika kreeg ook complimenten omdat hij zo goed op zijn buik kan liggen en Sara omdat ze nog steeds borstvoeding geeft.

 Deel dit artikel
(7)
oma Marjan
oma Marjan | woensdag 26 mei 2010, 00:00
Het was me wel opgevallen dat Mika's achterhoofd vrij plat was. Maar ik dacht dat het één van de kenmerken van het syndroom van Down was.
Groetjes,
oma Marjan
Elja Trum
ProfielElja Trum | woensdag 26 mei 2010, 00:41
Is dus inderdaad één van de kenmerken.
Ik ken ze niet allemaal uit mijn hoofd.. knipoog
imke
imke | woensdag 26 mei 2010, 23:29
Op de foto valt het idd wel op, maar wat mama zegt... Ik vind jullie keuze een goede keuze(voor wat mijn mening waard is) en ik vind het fantastisch dat Mika het verder zo goed doet, en heel knap van Sara dat ze ondanks de tegenslagen op het begin nog steeds borstvoeding geeft- menig moeder zou het niet zijn gelukt, dus petje af! vrolijk
imke
imke | woensdag 26 mei 2010, 23:30
PS: wat is het toch een schatje! Kan niet wachten hem weer te zien!!
Dominique MissD
Dominique (MissD) | donderdag 27 mei 2010, 15:16
Wat een lekker smoeltje heeft 'ie, zeg vrolijk
De laatste foto die ik had gezien, was nog met snoertjes e.d...
Vooral de foto in de banner is heel erg schattig!!
Syttam
ProfielSyttam | maandag 2 augustus 2010, 22:11
Hey Elja,

ik dacht, laat ik me eens bij gaan lezen op het Mika blog. Ik vond dit wel een interessant stuk. In de spreekkamer wordt er soms ook naar gevraagd. Persoonlijk heb ik het niet zo op met de helmtherapie. 23uur per dag zo'n ding op je hoofd lijkt me alles behalve prettig. Ook is het mogelijke resultaat hiervan onderwerp voor discussie. Dus als arts ben ik er geen voorstander van. Maar ik kan me goed voorstellen dat het als ouders altijd lastig kan zien om de uiteindelijke beslissing te nemen.
Elja Trum
ProfielElja Trum | zondag 24 oktober 2010, 22:13
Wel goed om hier nog even te melden; ook zonder het helmpje is Mika's hoofd inmiddels een stuk ronder. Wat me opvalt bij andere babies is dat ze hun hoofd vaak draaien als je ze op hun rug legt. Zo liggen ze niet op hun achterhoofd.

Doet jouw baby dat ook niet, dan is het wellicht slim om hem of haar ook afwisselend op de ene of andere zij te laten slapen!
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

            Volg Mika op Twitter!  volg Mika
op Twitter