zaterdag 3 april 2010, 23:29 | Elja Trum | 7218x gelezen

Hoe zichtbaar is het Down Syndroom

Vandaag hebben we met Mika een aantal boodschappen gedaan in Nijmegen. Natuurlijk wordt er dan regelmatig even een blik in de Maxicosi geworpen en krijg je een compliment over je kind en vragen over hoe oud hij is en dergelijke. We vragen ons vaak af of degene gezien heeft dat Mika het Syndroom van Down heeft.

We hebben zelf het idee dat het bij Mika (nog) niet zo duidelijk te zien is. Daarbij beseffen we echter dat wij Mika dagelijks zien en niet anders gewend zijn dan dat Mika er zo uit ziet. Mika is gewoon Mika. Bij sommigen babies met Down is het echter beter te zien dan bij anderen.

Zo hadden wij zelf na de geboorte niet gezien dat Mika Down heeft. Pas nadat de dokter het ons verteld had zagen we het zelf ook (op een aantal momenten, bij bepaalde uitdrukkingen). Ook toen twijfelde we nog totdat we de uitslag van het bloedonderzoek kregen.

Als je bekend bent met het syndroom dan zul je het vast direct zien, maar we hebben het idee dat de meesten mensen het niet door hebben. Aan de andere kant is het ook niet vreemd dat een wildvreemde het niet durft te vragen als hij het wel denkt te zien. Het is natuurlijk lullig als je zoiets zou vragen aan ouders van een kind dat geen Down heeft.

Het lijkt me wel een van de vervelendste dingen aan Down; de reacties van anderen. Zelf raak je eraan gewend en wordt het onderdeel van je leven. Ik vind het wel begrijpelijk, ik wist ook nooit zo goed wat ik er mee aan moest en zelfs nu weet ik niet zo goed hoe ik moet reageren tegenover mensen met Down. Geen wonder dat anderen dit dus ook hebben.

Vooralsnog is winkelen en het contact daarbij met anderen nog heel normaal.
En dat is ook wel prettig..

Mika


 Deel dit artikel
(3)
Vaans
ProfielVaans | zaterdag 3 april 2010, 23:44
Ik herken het wel; de reacties van anderen. In eerste instantie heb ik mij daar vaak aan gestoord. Maar later besefte ik me dat die reactie - en het nakijken - vaak is omdat mensen zich niet echt een houding weten te geven. Vooral mensen die helemaal geen ervaringen hebben met iemand met Down weten vaak niet goed wat te doen.
Als het je eigen koter is, is het natuurlijk wel anders. Bij mij zijn het altijd slechts een groep 'geleende' kids knipoog
imke
imke | dinsdag 6 april 2010, 10:05
Mika is gewoon een prachtig kindje, maar ja- hij is mijn neefje. Net als jullie zie ik het op bepaalde momenten, maar niet altijd (al zie ik van Mika vooral fotos, julie zien hem 'live'.) En ik zag het ook pas toen het zeker was- dan leg je eerder een verband, anders valt het gewoon niet op.

Ik kijk nu zeker anders tegen mensen met Down Syndroom aan. Van de week zagen we een jongen in het zwembad- ten eerste vond ik het heerlijk om te zien hoe zelfstandig hij leek te zijn (natuurlijk weet ik niet hoe zijn leven in elkaar zit door hem 1 keer in het zwembad te zien) en ten tweede vond ik het beangrijker om hem een vriendelijke glimlach 'aan te bieden', met het idee dat er genoeg mensen zijn die daar zich ongemakkelijk bij voelen. Ik kreeg er een vriendelijke glimlach voor terug.


bianca
bianca | donderdag 8 april 2010, 23:29
hoi sara elja en mika.

Ondanks dat we nu in de 20 ste eeuw zitten is en blijft het voor sommige mensen het een taboe. Daar moet je je niet teveel van aan trekken wat hun vinden. Bij ons in de familie zijn er meedere mensen met een verstandelijk handicap. En idd weten veel mensen niet hoe ze er mee om gaan terwijl het hele lieve personen zijn. En heel warmte gevend. Waarderen de kleinste dingen en daar kunnen nog heel veel mensen van leren. Zo van de foto s te zien is mika een vrolijk mannetje. En dat heel veel liefde van zijn ouders krijgt.
ik wens jullie een liefdevolle leven en alle geluk.
groetjes bianca
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

            Volg Mika op Twitter!  volg Mika
op Twitter