woensdag 9 februari 2011, 23:51 | Elja Trum | 4598x gelezen

Ontwikkeling bij kinderen met Down

Voor kinderen zonder Down zijn er honderden boekjes, apps en tijdschriften te vinden waar je de ontwikkeling van je kind in de gaten kunt houden. Wanneer zet een kind gemiddeld zijn eerste stapjes, wanneer spreekt ie zijn eerste woordjes, et cetera. Voor (ouders van) kinderen met Down is die informatie wat minder goed beschikbaar; maar de info bestaat wel.

Het boekje Downsyndroom, heb ik dat? ontvingen we, als ik me niet vergis, van Stichting Downsyndroom. Dit boek is bedoeld als een soort reisgids voor iedereen die te maken krijgt met kinderen met Down. Er staan foto's, ervaringen, tips, suggesties en handige adressen in. En dus ook een praktisch overzichtje van de ontwikkeling van een kindje met Down.

Net zoals bij kinderen zonder Down Syndroom kunnen de gemiddelde leeftijden behoorlijk afwijken van hoe je eigen kind zich ontwikkelt. Bij kinderen met Down kan deze afwijking nog groter zijn dan bij kinderen zonder. Dus maak je niet te druk als je kind nog niet zo ver is in zijn of haar ontwikkeling.

Ik neem het tabelletje maar even rechtstreeks over uit het boek.
De genoemde getallen zijn in maanden.

zonder Down met Down
Eerste lachje12
Omrollen56
Zitten79
Tijgeren811
Kruipen1013
Staan1118
Lopen1320
Praten (woordjes)1014
Praten (zinnetjes)2124
Eten met handjes812
Eten met vorkje/lepel1320
Zindelijk met plassen3248
Zindelijk met poepen2942
Zelf uitkleden3240
Zelf aankleden4758


Mika is nu bijna 14 maanden. Lachen, omrollen en zitten gaat hem goed af. Tijgeren, kruipen en eten met zijn handjes heeft hij momenteel echter nog niet onder de knie. Van praten is vooralsnog ook nog geen sprake.

Persoonlijk vind ik dit overzichtje wel prettig om te hebben, vandaar dat ik het graag even met jullie deel.

 Deel dit artikel
(2)
Imke
Imke | donderdag 10 februari 2011, 10:55
idd handig om te hebben zolang je je niet te druk maakt als je kind de mijlpalen niet haalt. Ik kon pas lopen met 18 maanden, maar heb toch echt 15 keer de vierdaagse uitgelopen!

Bij Mika komt het ook wel op zijn tijd. En geniet maar van het feit dat je je huis nog even niet 'kind veilig' hoeft te maken! vrolijk
oma Marjan
Profieloma Marjan | donderdag 10 februari 2011, 22:13
Het zijn ook allemaal gemiddelden, het ene kind is vroeger met iets en het andere later. Maar ik vind zo'n lijstje ook wel handig als richtlijn.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

            Volg Mika op Twitter!  volg Mika
op Twitter