zondag 21 juli 2013, 15:34 | Elja Trum | 4428x gelezen

Mogelijk 'medicijn' tegen Down in ontwikkeling

Wetenschappers aan de universiteit van Massachusetts hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar een mogelijke behandeling van het syndroom van Down. Het lukte hen om het extra chromosoom dat Down veroorzaakt te neutraliseren.

Het onderzoek houdt ruwweg in dat een speciaal gen, XIST geheten, de plek van het extra chromosoom inneemt en onschadelijk maakt. Het XIST-gen is bij vrouwen verantwoordelijk voor het bepalen van het geslacht doordat het het mannelijke Y-chromosoom afsluit. Het gaat hierbij vooralsnog over cellen die afgenomen zijn van mensen met het Syndroom van Down.

Opbreken en veranderen van DNA, RNA en specifieke chromosomen is een relatief nieuw onderzoeksgebied. Onderzoeker Jeanne Lawrence leidde het team van wetenschappers dat voor de doorbraak zorgde en geeft aan dat een eventueel medicijn tegen Down hiermee een stap dichterbij is gekomen.

Een mogelijk volledige behandeling tegen het Syndroom van Down zal nog jaren of decennia op zich laten wachten. Of deze behandeling ook op volwassen mensen van toepassing kan zijn is nog maar de vraag, net als wat er dan precies zou gebeuren tijdens de behandeling en wat de gevolgen zijn..

Bron: Fok, Nature

 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

            Volg Mika op Twitter!  volg Mika
op Twitter