woensdag 24 maart 2010, 23:02 | Elja Trum | 2787x gelezen

Downtest in de toekomst zonder punctie

Als je momenteel tijdens de zwangerschap zeker wilt weten dat je kind (geen) Down heeft dan kun je een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren. Er is hierbij echter een kans van ongeveer 0,3 procent op een miskraam. Hoewel het risico klein is, wil je dat als zwangere vrouw liever niet lopen.

Gynaecoloog Attie Go promoveerde op 16 december 2009, toevallig de geboortedag van Mika, op haar onderzoek naar genetisch materiaal van de foetus in het bloed van de moeder. Zij ontdekte dat ze hieruit kon halen of er sprake is van een chromosoomafwijking (zoals het Syndroom van Down). Door deze nieuwe test wordt een vruchtwaterpunctie in veel gevallen overbodig.

De nieuwe test zal niet bij iedereen werken omdat er een afhankelijkheid is van de aanwezigheid van een bepaalde variant in het 'doelwitgen'. De gynaecoloog van het VU Medisch Centrum verwacht dat de test binnen vijf jaar op grote schaal beschikbaar zal zijn.

Op de website van Radio 1 is een interview met Attie Go terug te luisteren.

Bloedcellen


 Deel dit artikel
(1)
Michael
ProfielMichael | dinsdag 30 maart 2010, 16:00
Inderdaad toevallig op de verjaardag van Mika.

We hadden er ook van gehoord, maar het duurt inderdaad nog wat jaren voordat dit 'op de markt' is. Wel goed dat het dan zonder risico vastgesteld kan worden.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

            Volg Mika op Twitter!  volg Mika
op Twitter