donderdag 10 maart 2011, 23:44 | Elja Trum | 2609x gelezen

Bloedtest op Down nog dit jaar beschikbaar

Vorig jaar schreven we al over het promotieonderzoek van gynaecoloog Attie Go. Zij ontwikkelde een bloedtest waarmee met 98 procent zekerheid kan worden vastgesteld of een foetus het Syndroom van Down heeft. De verwachting was toen nog dat het zo'n vijf jaar zou duren voordat de test grootschalig beschikbaar zou zijn. Nu is bekend gemaakt dat deze test waarschijnlijk nog dit jaar beschikbaar komt.

Voordeel van de nieuwe bloedtest boven de bestaande vruchtwaterpunctie is dat de test voor de ongeboren baby volkomen veilig is. Bij een vruchtwaterpunctie is er een kans van 0,3 procent op een miskraam.

Het afnemen van de test gaat ongeveer 500 euro kosten. Het is nog niet bekend of deze kosten door de verzekeraar vergoed gaat worden. Waarschijnlijk zal dit alleen in risico gevallen gedaan worden. De bloedtest kan al in de elfde week van de zwangerschap duidelijkheid geven.

Sinds 2007 kan ook een twintig weken echo duidelijkheid geven over het aanwezig zijn van het Syndroom van Down. De uitslag hiervan is echter weinig betrouwbaar. Bij ons bijvoorbeeld was er op de twintig weken echo niks te zien.

Bloedtest

Los van hoe de test gedaan wordt blijf je daarna natuurlijk toch met de vraag zitten of je een zwangerschap vanwege Down ook zou moeten afbreken. Je kunt wellicht niet missen wat je niet gekend hebt, maar ik zou niet meer zonder Mika in mijn leven kunnen. Daar doet Down niks aan af..

 Deel dit artikel
(1)
Michael
Michael | vrijdag 11 maart 2011, 07:59
Mooi dat dit onderzoek sneller dan verwacht komt. Altijd goed: onderzoek en vooruitgang.
Maar je laatste alinea maakt het wel dubbel en zet het wel in een heel ander perspectief.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.

            Volg Mika op Twitter!  volg Mika
op Twitter